Εικαστικά

«Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας», Ομαδική έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 4-17 Ιουνίου 2018

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, από 4 έως 17 Ιουνίου 2018.

Στην έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας» συμμετείχαν 37 εικαστικοί εκπαιδευτικοί και 50 Σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Το σχολείο μας συμμετείχε με ένα ομαδικό έργο της ΣΤ΄ Τάξης και υπεύθυνη εικαστικό την Κατερίνα Κατσιούρα.

 Το έργο μας

Το θέμα «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» που επιλέχθηκε αυτή τη χρονιά από την Ένωσή, έδωσε τις δυνατότητες στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν χρώματα και υφές, σε δύο και τρεις διαστάσεις, να δημιουργήσουν συνθέσεις που θα στηρίζονται σε ρεαλιστικές ή και φανταστικές συνθέσεις με τη χρήση ευτελών, ανακυκλούμενων υλικών.

Με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ατυχήματα και καταστροφές, δίνεται η ευκαιρία προβληματισμού για την ατομική μας συμβολή και ευθύνη. Με το έργο μας καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τη θέση και τη στάση μας, τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος  να αποτρέψει, κάθε οικολογική καταστροφή στο  άμεσο μέλλον, με κολάζ, μικρά ή μεγάλα γλυπτά, με ατομικές αλλά  και ομαδικές εργασίες, με άξονα τη δημιουργική φαντασία, τις δεξιότητες, την αισθητική, τις ατομικές επιλογές των μαθητών.

Οι στόχοι που αφορούν τους μαθητές, είναι όπως πάντα πολλαπλοί:

  • Η εξοικείωσή τους με τα ευτελή ή ανακυκλώσιμα υλικά και οι τρόποι που αυτά συνεχίζουν να είναι χρήσιμα με άλλους τρόπους, όταν ενσωματώνονται σ’ ένα εικαστικό έργο.
  • Ανοίγονται νέα κανάλια γνώσης και αντίληψης για τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την παράλληλη χρήση διαφορετικών  υλικών στις εικαστικές τέχνες.
  • Αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν μέσα από αυτές την ατομική τους ποιότητα και ευαισθησία.
  • Ευαισθητοποιείται η οικολογική τους συνείδηση, και μετουσιώνεται η σκέψη, η άποψη, σε ατομική ή ομαδική συμμετοχή για τη δημιουργική πράξη.

Οι μαθητές έχουν δυνατότητες με το θέμα που  τους δόθηκε η να εργαστούν ατομικά ή ομαδικά με σχέδιο, σκίτσο, χρώμα, κολλάζ, κατασκευές χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά.

Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο και ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ με επιλογή υλικών που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ). Η ενότητα των έργων του κάθε σχολείου είναι διακριτή με το όνομα του σχολείου και του εικαστικού εκπαιδευτικού.

Εγκαίνια της έκθεσηςΔευτέρα 4 Ιουνίου, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 4-17 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 09:00-14:00,Τετάρτη 18:00-21:00, Κυριακή 10:00-14:00. Σάββατο κλειστή.

Συντονίστρια της διοργάνωσης της έκθεσης: Εύη Αϊδονίδου

Ομάδα διεκπεραίωσης της έκθεσης: Γεώργιος Αλεξάκης, Θεοδώρα Κλειτσάκη, Δέσποινα Κυραντζή, Δημήτρης Παππούς, Παναγιώτα Παρδαβέλα, Χρυσή Τομπά, Ελένη Φώτογλου

Πηγή: http://www.art-teachers.com/omadiki-ekthesi-mathiton-v-elladas-stin-pinakothiki-etaireias-makedonikon-spoydon/

Παρουσίαση της Έκθεσης στο κανάλι TV100

Ανοιξιάτικες Δημιουργίες

Ομαδική εργασία της Β’ τάξης του 88ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης στο μάθημα των εικαστικών με θέμα την άνοιξη και έμπνευση τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Ομαδική εργασία της Δ’ τάξης του 88ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης στο μάθημα των εικαστικών βασιζόμενη στο έργο του Καντίνσκυ.

"Το Φθινόπωρο" από τους/τις μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης

Οι μαθητές/τριες του Β1 και Β2 τμήματος του 88ου Δ.Σ. Θεσ/νίκης κατά τη διάρκεια του μαθήματος των εικαστικών δούλεψαν πάνω στα θερμά και ψυχρά χρώματα με αφορμή το φθινόπωρο. Υλικά μας τα λαδοπαστέλ, οι νερομπογιές και η φαντασία μας!

Φθινόπωρο

Μικροί καλλιτέχνες εν δράσει...

Οι μαθητές και μαθήτριες των Α1 και Α2 τάξεων έπαιξαν με τις γραμμές και τα χρώματα και δημιούργησαν ομαδικά έργα στο μάθημα των εικαστικών. Παράλληλα μιλήσαμε για το περίγραμμα, το μέσα και το έξω.

blog__DSC_1611DSC_1613blog__2

 

A1

A2

Περιοδικό "Το Σημείο" - Σεπτέμβριος 2017

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού μας παρουσιάζει εργασίες των μαθητών/τριων του 88ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης με θέμα το φθινόπωρο και  έχει αφιέρωμα στο χρώμα. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν στο μάθημα των εικαστικών κατά το σχολικό έτος 2016-2017