Πολιτιστικά
Συμμετοχή του σχολείου μας στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ, που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Κινηματογραφική Εκπαίδευση» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ. και τις ΔΠΕ Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Πέλλας.
Η ιστορική και επιβλητική αίθουσα του Κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, που φιλοξένησε το Φεστιβάλ στις 26 και 27 Μαΐου, γέμισε από παιδικές και εφηβικές δημιουργίες. Κατάμεστη και τις δυο μέρες, πρόσφερε στο κοινό συγκινήσεις και ανεπανάληπτα συναισθήματα. Παιδιά και νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου, απόλαυσε τις μαθητικές ταινίες που έστειλαν πολυεπίπεδα μηνύματα, σε μια εποχή που ο πολιτισμός επισκιάζεται από την ελαφρότητα και τη φαιδρότητα.
Μέσα από το Δίκτυο ‘Κινηματογραφική Εκπαίδευση’ , δόθηκε η ευκαιρία στα νέα παιδιά να συνεργαστούν, να εμπνευστούν, να εκφραστούν, να μοιραστούν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Η φωνή τους , ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, με αρχές και αξίες διαχρονικές.
Περίπου 1500 θεατές παρακολούθησαν τις 36 ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν το διήμερο, με την ευχή, το Δίκτυο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να γεμίζει τις αίθουσες, με χαρούμενα παιδιά και ανήσυχους νέους, για πολλά χρόνια.
Το 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και Αθλητισμού και των συνεργαζόμενων φορέων του δικτύου, ΕΚΟΜΕ, Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσ/νίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ.
Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν τη διοργάνωση, ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Χρήστος Μήττας, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπέγκας Αθανάσιος , Περιφερειακός Σύμβουλος, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Απόστολος Καρακάσης, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Δικτύου ‘Κινηματογραφική Εκπαίδευση» – Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών, ΕΔΙΠ-Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ., η κ. Ειρήνη Δελιδάκη, Μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η κ. Αθανασία Νταή Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου “Κινηματογραφική Εκπαίδευση”, Διευθύντρια 27ου Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, η κ. Δέσποινα Σερεμέτη, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου “Κινηματογραφική Εκπαίδευση”, Διευθύντρια 43ου Δ. Σ. Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/thessaloniki-me-epitychia-oloklirothike-to-3o-festival-mathitikon-tainion
Το σχολείο μας συμμετείχε στο Φεστιβάλ με την ταινία "Ο Καλός μας Άνθρωπος", την οποία δημιούργησαν οι μαθητές/τριες των Δ1, Δ2 και Ε2 τμημάτων με υπεύθ. εκπαιδευτικούς την κ. Βασιλική Καυκιά, την κ. Μαρία Χατζηθεοδωρίδου, τον κ. Γιώργο Καγκέλη και την κ. Κατερίνα Κατσιούρα.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ταινιών στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://fliphtml5.com/fekdf/oqgw/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%95%CE%9D%CE%98%CE%95%CE%A4%CE%9F/
Οι μικροί κινηματογραφιστές του Γ1 - Σχολικό Έτος 2022-23
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ η τάξη του Γ1 ετοίμασε την ταινία «ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ». Η ταινία μας συμμετείχε διαδικτυακά στο δεύτερο Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών.
«ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ»
Σε μια τάξη, κάπου σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται μια περίεργη φιγούρα. Τα παιδιά έχουν βάλει στόχο τον Ορφέα και συνέχεια τον πειράζουν. Η φιγούρα πότε κάνει αισθητή την παρουσία της και πότε εξαφανίζεται…
Στο μάθημα κάτι γίνεται με τον υπολογιστή της κυρίας και όλοι αναστατώνονται. Τρέχουν έντρομοι έξω να σωθούν. Τι είναι αυτό …χακάρισμα…και ποιος ή ποιοι το έκαναν; Δείτε την ταινία μας και ίσως καταλάβετε… ή μπορεί και να μην καταλάβετε.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βασιλική Καυκιά
Συμμετοχή του σχολείου μας στην 21η Camera Zizanio
Το σχολείο μας συμμετέχει με την ταινία "Ο Αόρατος Αντίπαλος" στην 21η Camera Zizanio, που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11-04/12/2021 στον Πύργο και την Αμαλιάδα.
Ακολουθεί ο κατάλογος της φετινής Camera Zizanio, η συμμετοχή μας...στην σελίδα 24!
https://issuu.com/theodosiou/docs/camerazizanio_2021_final_web
Πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιστορίες «δραπετεύουν» μέσα από έργα τέχνης… και μεταμορφώνονται και πάλι σε εικόνες!»
Κατά το σχολικό έτος 202ο-21 οι μαθητές της Δ’ τάξης του ολοήμερου τμήματος του 88ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιστορίες «δραπετεύουν» μέσα από έργα τέχνης… και μεταμορφώνονται και πάλι σε εικόνες!», με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κ. Κατερίνα Κατσιούρα-ΠΕ08, την κ. Γιαζάση Ελισάβετ-ΠΕ06 και την κ. Αργυροπούλου Νίνα, ΠΕ86.
Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και ανέλυσαν έργα τέχνης, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους ζωγραφικά έργα, τα οποία έγιναν αφορμή για να γράψουν δικές τους ιστορίες.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες:
Να συνδέσουν τις εικαστικές τέχνες με τη λογοτεχνία
Να γνωρίσουν έργα τέχνης και να προσεγγίσουν την ανάλυσή τους.
Να αξιοποιήσουν δεξιότητες για την δημιουργία και εικονογράφηση μικρών ιστοριών. Δημιουργική γραφή.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του προγράμματος στο παρακάτω βίντεο:
«Φωτογραφίζοντας και γεωγραφίζοντας την Ελλάδα»
Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 οι μαθητές του τμήματος Δ2 έκαναν ένα χορταστικό ταξίδι στην Ελλάδα με τις «επισκέψεις» τους σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρα μας.
Μάθαμε αρκετές πληροφορίες για κάθε διαμέρισμα, ανταλλάσοντας πληροφορίες που γνωρίζουμε, εμπειρίες που ζήσαμε, δείχνοντας αναμνηστικά αντικείμενα που έχουμε από κάθε τόπο, βλέποντας φωτογραφίες και προσπαθώντας να απαντήσουμε ερωτήσεις κάποιων quiz και φύλλων εργασίας.
Δυστυχώς η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μας στέρησε τη δυνατότητα να προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες δράσεις / δραστηριότητες στο τέλος της χρονιάς. Παρόλα αυτά καταφέραμε να φτιάξουμε κάτι στα τελευταία δια ζώσης μαθήματα: οι μαθητές έβαλαν τη φαντασία τους και σε ζευγάρια ζωγράφισαν σε χαρτόνι το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δίνοντας το σχήμα που ήθελαν...
Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης "Cinema Drasis"
Στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης φέτος όσο μπορέσαμε κι όσο μας επιτράπηκε κατά τη διάρκεια κυρίως της δια ζώσης διδασκαλίας ασχοληθήκαμε με τη θέαση ταινιών μεγάλου μήκους για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα το ονομάσαμε “CinemaDrasis” και αφορούσε μια πρώτη γνωριμία με τις αρχές του Κινηματογράφου, τη διάκριση των πλάνων, την τεχνική της εικόνας, το ρόλο των συντελεστών μιας ταινίας αλλά κυρίως τα μηνύματα που στέλνει μια ταινία, για ποιο λόγο παράγεται και σε ποιους απευθύνεται. (Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ε2 τμήμα με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Β. Καυκιά και συνεργάτες εκπαιδευτικούς τις κ. Κ.Κατσιούρα και Μ. Χατζηθεοδωρίδου.)
Τελικά καταφέραμε να φτάσουμε και στην παραγωγή μιας ταινίας που αντανακλά αυτή ακριβώς τη διαφορετική εκπαίδευση που όλοι βιώνουμε.
Ευχαριστούμε τα παιδιά μας που χωρίς το σπινθηροβόλο πνεύμα τους δεν θα γινόταν τίποτα. Ευχαριστώ την Κατερίνα και τη Μαίρη που παρά τους δύσκολους καιρούς εμείς επιμένουμε σε αυτό που πιστεύουμε .
Καλό καλοκαίρι
κ. Βάσω
Να και η ταινία μας!
Περισσότερα Άρθρα...
- Πρόγραμμα εναλλακτικής μορφής διδασκαλίας: «Το παγκάκι της φιλίας»
- Πολιτιστικό πρόγραμμα «Από το βαγόνι του τραμ στο βαγόνι του μετρό»
- Ταξίδι στον κόσμο της τέχνης με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Με Miro, με Kusama, με Kandinsky και με Roden, την τέχνη ανακαλύπτω και τον κόσμο ομορφαίνω»
- Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Το πορτρέτο...αλλιώς!»