Δ' Τάξη

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου το Δι ετοίμασε μία θεατρική παρουσίαση δύο πολύ σπουδαίων βιβλίων της Άλκης Ζέη. Ήταν ‘’Το καπλάνι της βιτρίνας’’ και ‘’Η μωβ ομπρέλα’’.

       Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

             Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,

    λαχταρώντας ν΄ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

    Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά  για τι άλλο; ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!!!

Η Δασκάλα της τάξης, Βασιλική Καυκιά


 

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης

Το σχολείο μας επισκέφτηκε  ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.),όπου στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το έργο κατασκεύασαν Βέλγοι τεχνικοί.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας της Δ' Τάξης παρακολούθησαν πρόγραμμα με θέμα το νερό, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, και στο τέλος πειραματίστηκαν με αντλητικές μηχανές, στο Πάρκο Νερού, όπου εκτίθενται.

 

Σχολικό Έτος 2022-23

                                          -------------------------------------------------------------

Γνωριμία με τα Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια στο ΔΑΚ Ευόσμου

 Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/τριες της Δ' Τάξης επισκέφτηκαν το ΔΑΚ Ευόσμου "Βούλα Πατουλίδου", όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Γνωριμία με τα Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια". Ενημερώθηκαν για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια και πως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες και έπαιξαν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια (στρόβιλο, αστραγαλίζειν, ίυγγα, διελκυνστίδα κ.α). Μέσω της βιωματικής μάθησης διασκέδασαν! Ευχαριστούμε πολύ τις εξαίρετες γυμνάστριες για την παρουσίαση του προγράμματος. 

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Το Εργοστάσιο Σοκολάτας και οι Μικροί Ήρωες

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές/τριες της Δ’ Τάξης επισκέφτηκαν τους Μικρούς Ήρωες όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Εργαστήρι Σοκολάτας».  Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά  για:

  • την προέλευση του κακάο
  • τις πρώτες ύλες με τις οποίες παράγεται η σοκολάτα, τα στάδια παραγωγής της και τα είδη σοκολάτας
  • τα συστατικά της σοκολάτας και πως αυτά «μαρτυρούν» την ποιότητά της
  • τη διατροφική αξία και ποιο είδος σοκολάτας έχει τη μεγαλύτερη ευεργετική δράση

 Συγκεκριμένα, τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά τα είδη της σοκολάτας και τις χρήσεις τους.Έβαλαν  την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την έλιωσαν και θα την «έστρωσαν». Βούτηξαν μέσα φρούτα, ξηρούς καρπούς και παρασκεύασαν  γλυκάκια…

Ετοίμασαν  σοκολάτα για επικάλυψη (γκανάζ), μέσα στην οποία βούτηξαν μπισκότα για απίστευτες σοκολατοπαρασκευές!
Έφτιαξαν μέχρι και μους σοκολάτα!
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αθλητικές δραστηριότητες, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία τους, υπό την επίβλεψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Οι μαθητές της Δ΄ Τάξης ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή με τραγούδια, ποιήματα, δραματοποιήσεις και ένα μικρό θεατρικό "Ο Βασιλιάς Απαρτίλαος" του Τριβιζά. Γονείς και μαθητές το απόλαυσαν.

Υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Ντουβαρτζή Κλεονίκη, Χρυσουλά Παρασκευή.

Υπεύθ. χορωδίας: Γιαλένιου Μαρία