Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις

6 Μαρτίου - Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Σήμερα όλοι μαζί "φωνάξαμε"  συνθήματα κατά της σχολικής βίας, γράψαμε με τις τσάντες μας το σύνθημα "ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ"και απλώσαμε στα κάγκελα της αυλής τη μπουγάδα της φιλίας. Χάρτινα μπλουζάκια που δημιούργησαν όλοι/ες οι μαθητές/τριες τους σχολείου και ζωγράφισαν πάνω τους σύμβολα φιλίας και αγάπης!

Ο Τοίχος έχει τη δική του ιστορία...

Τη φετινή χρονιά ο κεντρικός πίνακας στην είσοδο του σχολείου μας έγινε ένας χώρος σημειώσεων, για στόχους που έχουμε βάλει, επιθυμίες μας, αλλά και καταγραφής θετικών στάσεων που είχαμε μέσα στην εβδομάδα. Κάθε βδομάδα το θέμα αλλάζει!

Τα παιδιά μας ανταποκρίνονται με χαρά, αλλά και με σεβασμό στις καταγραφές των συμμαθητών τους! Πολλές φορές, ο τοίχος γεμίζει μέσα στη βδομάδα και έτσι τον σβήνουμε και ξεκινάμε από την αρχή.

«Τα ταξίδια του μικρού Πρίγκιπα», μια παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Στις 20 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην θεατρική μας σκηνή την θεατρική ομάδα του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, για να μας παρουσιάσει την παράσταση "Τα ταξίδια του μικρού Πρίγκηπα". Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την καθηγήτρια κ. Σταυρούλα Τσέλιου, μια από τις υπεύθυνες της θεατρικής ομάδας του γυμνασίου, η οποία συνόδευσε τους μαθητές της στην παράσταση. Τη συγχαίρουμε για το άρτιο αποτέλεσμα, για το οποίο εργάστηκαν μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και Εύη Δαυίδου. 

Το μεγάλο χειροκρότημα, βέβαια, αξίζουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της θεατρικής ομάδας, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και παλιοί μαθητές του σχολείου μας. Μπράβο σε όλα τα παιδιά που μας έδειξαν ότι η συνεργασία και η αφοσιώση στο στόχο κάνουν θαύματα, αλλά και ότι ο δρόμος της τέχνης φωτίζει τις ψυχές μας!

Ελισσάβετ, Άγγελε, Ιωάννα και Άννα Μαρία, μας προξένησε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που μας δόθηκε η ευκαιρία να σας ξαναδούμε και να σας απολαύσουμε στους ρόλους σας! 

 

Παρακολούθηση της παράστασης "Ο Τριγωνοψαρούλης"

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές/τριες των Α', Β, Γ΄ και Δ΄τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν στο γειτονικό μας "Κολοσσαίον" την παράσταση “ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ THE MUSICAL”, μια  φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, μαγικές χορογραφίες και ακροβατικά show.

Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη είναι μια ιστορία επίκαιρη, δυνατή και αισιόδοξη, από την πένα του δημιουργού του, Βαγγέλη ΗλιόπουλουΜια ιστορία για τη φιλία, τη δύναμη της αγάπης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ενάντια στο bullying, το ρατσισμό, την ξενοφοβία!

Τα παιδιά μας παρακολούθησαν την παράσταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και ενθουσιασμό. 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής δημιουργεί το μήνυμα και την αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.(Διαβάστε περισσότερα εδω)

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δ1 τμήματος του σχολείου μας μας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα. 

Την ίδια μέρα τα παιδιά της Α΄ Τάξης μας τραγούδησαν για την άνοιξη!

Πανελλήνια Μέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, με αφορμή την Πανελλήνια Μέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), όλα τα παιδιά του σχολείου μας δημιουργήσαν ομαδικά έργα αφιερωμένα στην αγάπη και τη φιλία. Ως αφόρμηση, κατά τη διάρκεια του μαθήματος εικαστικών, παρακολούθησαν την ταινία animation LOU (προτεινόμενη ταινία από το Δίκτυο Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης) και έπειτα ζωγράφισαν σε χαρτί με σχήμα μεγάλου γραμματόσημου το δικό τους μήνυμα κατά της σχολικής βίας. Τα μηνύματα των παιδιών αναρτήθηκαν στους χώρους του σχολείου συνθέτοντας μεγάλα έργα, συμβόλαια αγάπης και φιλιάς!

 

  

Δράση σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Με αφορμή τη συζήτηση για τη διαφορετικότητα που είχαν οι μαθητές/τριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων τόσο στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» όσο και στο μάθημα των Αγγλικών, καλέσαμε στο σχολείο μας την κα Ζαχάρω Ιωάννα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών να τους μιλήσει για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στην αυλή του σχολείου. Αρχικά, έγινε μία παρουσίαση για την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, η οποία αναφέρονταν τόσο στους τομείς που δραστηριοποιούνται, όπως και  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες έλαβαν μέρος σε δύο βιωματικές δράσεις. Στην πρώτη, με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των υπευθύνων της δράσης και των δασκάλων έμαθαν τον τρόπο που τα  άτομα χωρίς προβλήματα όρασης συνοδεύουν και κατευθύνουν τα άτομα με οπτική αναπηρία στον δρόμο. Έπειτα έκαναν χρήση του λευκού μπαστουνιού που χρησιμοποιούν τα άτομα με οπτική αναπηρία για τη μετακίνηση τους. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργητικά σε όλες τις δράσεις.

Αργότερα, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, οι μαθητές της Γ' τάξης του 88ου ΔΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εικαστικές δημιουργίες, όπως για παράδειγμα τη γραφή του ονόματός τους στον Κώδικα Μπράιγ. Στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης οι δραστηριότητες διερευνήθηκαν, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά τα μαθήματα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" και "Μελέτη Περιβάλλοντος".