Erasmus

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων KA101

                                                                                                                 

Την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020  το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων KA101 με το σχέδιο «Broadening our Horizons in the 21st Century» με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Η συγκεκριμένη δράση του ERASMUS+, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων από εμπειρογνώμονες, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και τη δημιουργία δυναμικών περιβαλλόντων μάθησης, ικανών να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των μαθητών/τριών μας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Συμμετέχουν συνολικά έξι εκπαιδευτικοί του σχολείου οι οποίοι θα επιμορφωθούν

1) στην διαχείριση της διαφορετικότητας στην τάξη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτισμικής ετερότητας και της συμπερίληψης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το σεμινάριο έχει τίτλο “Developing Inclusive Educational Environments”.

2) στην αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη ανταπόκριση του σχολείου στη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής αλλαγής. Τοσεμινάριοέχειτίτλο“Digital and Social Media Competencies @ School”.  

Επίσκεψη στο σχολείο Comenious-Grundschule Buchloe της Βαυαρίας

Το πρόγραμμα "Europe is calling- Together we are back in time",που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ "Συμπράξεις σχολικών ανταλλαγών ΚΑ229 τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-21, πήρε παράταση λόγω της πανδημίας για το σχολικό έτος 2021-22 και έκλεισε τον κύκλο του με τον καλύτερο τρόπο... την δια ζώσης επίσκεψη τριών εκπαιδευτικών και δύο μαθητών του σχολείου μας στο Buchloe της Βαυαρίας, όπου μας ανοιξε την πόρτα του το  Comenious-Grundschule Buchloe. Μαζί μας συνάδελφοι και παιδιά από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Γαλλίας, Πολωνίας, Αγγλίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

 Επίσκεψη στο σχολείο Comenious-Grundschule Buchloe της Βαυαρίας, 21-28 Μαΐου 2022

Εκπαιδευτικοί: Βλάχου Βασιλική (Διευθύντρια), Δαραμήλα Σμαρώ, Κατσιούρα Αικατερίνη

Μαθητές: Κούκος Χρήστος (Ε΄ Τάξη), Χατζηπαύλου Μιχαήλ (ΣΤ' Τάξη)

https://www.comenius-gs-buchloe.de/

Πρώτη μέρα στο Γερμανικό σχολείο - Υποδοχή και Ξενάγηση

Μας καλωσόρισε ο Διευθυντής του σχολείου και ο Δήμαρχος της πόλης.

 

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το "Mittelschule Buchloe", όπου παρακολουθήσαμε μάθημα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και φυσικά γευτήκαμε τα αποτελέσματα!

Δεύτερη μέρα 

Συναντηθήκαμε στο σχολείο και επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία για να επισκεφτούμε το κάστρο και το πάρκο του Linderhof.

 

Συνεχίσαμε για το Fussen και επισκεφτήκαμε το Forest Adventure Center "Ziegelwies", όπου περπατήσαμε μέσα στη φύση και κάναμε πικ-νικ.

Τρίτη μέρα στο σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας δίδαξαν σε ένα τμήμα της  Α΄ τάξης του γερμανικού σχολείου και οι μαθητές μας παρακολούθησαν μαθήματα σε τμήμα της Δ΄Τάξης.

Οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης αφού πήραν στα χέρια τους ένα έντυπο με το ελληνικό αλφάβητο και παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο, ζωγράφισαν μια σύνθεση με τα γράμματα της αλφαβήτα.

Μετά το τέλος των μαθημάτων "ταξιδέψαμε στη μηχανή του χρόνου" και συναντήσαμε τον Λουδοβίκο Β', βασιλιά της Βαυαρίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκπαιδευτικοί όλων των ομάδων ξεναγήθηκαν στην πόλη του Μονάχου.

Τέταρτη μέρα

Συναντηθήκαμε και πάλι στο σχολείο και με λεωφορεία μεταφερθήκαμε στο Swabian Farm Museum Illerbeuren, όπου επισκεφτήκαμε τους χώρους του ανοικτού μουσείου, παίξαμε και κάναμε πικ νικ.

Πέμπτη μέρα.... τελευταία μέρα δραστηριότητων...

Ταξιδέψαμε με τρένο στο Kaufbeuren, περιηγηθήκαμε στην πόλη και παρακολουθήσαμε εργαστήριο χαρακτικής σε ένα κέντρο τέχνης. 

Κυριακή, ημέρα επιστροφής... γεμάτες οι βαλίτσες με εμπειρίες!

Εικονική Συνάντηση "Europe is Calling - Together we are back in Time" με οικοδέσποινα την Πολωνία

Από τις 4 έως και τις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εικονική συνάντηση ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπάνία και Ελλάδα στο πρόγραμμα "Europe is Calling - Together we are back in Time". Αυτή τη φορά "οικοδέσποινα" χώρα ήταν η Πολωνία. Από το σχολείο μας έλαβαν μέρος στις συναντήσεις τα τμήματα της Ε΄ και ΣΤ' τάξης. Επισκεφτήκαμε εικονικά το σχολείο της Πολωνίας, παρακολουθήσαμε βίντεο παρουσίασης της χώρας και λάβαμε μέρος σε εικαστικό διαγωνισμό με ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα τον Κοπέρνικο. Είχαμε την χαρά και την τιμή δύο από τις τρεις ομαδικές δημιουργίες που στείλαμε να λάβουν την πρώτη και δεύτερη θέση!  Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας αλλά και σε όλα τα παιδιά για τα εξαιρετικά έργα που δημιούργησαν!

Οι τρεις ομαδικές συμμετοχές μας, από μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' Τάξης, με την καθοδήγηση της εικαστικού του σχολείου μας, Κατερίνας Κατσιούρα.

Εικονική Συνάντηση "Europe is Calling - Together we are back in Time" με οικοδεσπότη το σχολείο μας!

Από τις 14 έως και τις 18 Μαρτίου το σχολείο μας φιλοξένησε εικονικά τις συνεργαζόμενες χώρες στο πρόγραμμα "Europe is Calling - Together we are back in Time". Παρουσιάσαμε βίντεο για το σχολείο μας και τον Μεγάλο Αλέξανδρο, διοργανώσαμε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τον Μεγάλο Αλέξανδρο και κάναμε κουίζ. Οι μαθητές/τριες μας φορούσαν μάσκες που δημιούργησαν με έμπνευση τις συμμετέχουσες χώρες.

Δώρα που στείλαμε στους ετέρους μας...Σελιδοδείκτες σχεδιασμένοι από την εικαστικό μας και μολύβια. Οι επόμενες φωτογραφίες δείχνουν τους νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής και το έπαθλο, ένα τριασδιάστατο παζλ "Λευκός Πύργος"

 

Εικονική Συνάντηση "Europe is Calling - Together we are back in Time" με οικοδέσποινα τη Γαλλία.

Τη δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εικονική συνάντηση ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπάνία και Ελλάδα στο πρόγραμμα "Europe is Calling - Together we are back in Time". "Οικοδέσποινα" χώρα ήταν η Γαλλία. Από το σχολείο μας έλαβαν μέρος στις συναντήσεις τα τμήματα της Ε΄ και ΣΤ' τάξης. Επισκεφτήκαμε εικονικά το σχολείο της Γαλλίας, συμπληρώσαμε κουίζ, κάναμε μάθημα γαλλικών και λάβαμε μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τον Λουδοβίκο τον 14ο. Είχαμε την χαρά και την τιμή το έργο της μαθήτριας μας Στ. Μ. να λάβει το πρώτο βραβείο! Τις επόμενες μέρες θα λάβει το δώρο της, έναν διακοσμητικό πύργο του Άιφελ, μεγάλου μεγέθους. Συγχαρητήρια στην μαθήτρια μας, αλλά και σε όλα τα παιδιά για τα εξαιρετικά έργα που δημιούργησαν.

 

 

Το έργο της Στ.

 

Τα δώρα που έστειλε το σχολείο της Γαλλίας για το σχολείο μας.

Επίσκεψη στο σχολείο Hylton Castle Primary School στο Sunderland της Αγγλίας

                                                                                                                                                       

 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+  «Συμπράξεις σχολικών ανταλλαγών KA229» εγκρίθηκε για τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 μετά από αίτηση του σχολείου μας. Συνεργαζόμαστε με άλλα πέντε σχολεία από τη Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία σε ένα project με τίτλο EuropeisCallingTogetherwearebackinTime. Το θέμα του project είναι η ανακάλυψη και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα για το σχολείο μας είναι:

 

“Ο Μ. Αλέξανδρος στη Μακεδονία”

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετακινήσεις 2 μαθητών/τριών με εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο-εταίρο. Τα παιδιά λειτουργούν σαν πρεσβευτές του σχολείου και ευρύτερα της χώρας μας.

Πρώτη επίσκεψη 12-18 Ιανουαρίου 2020 στο σχολείο Hylton Castle Primary School στο Sunderland της Αγγλίας

Εκπαιδευτικοί: Γεκουσίδου Σοφία, Δαραμήλα Σμαρώ, Ζαρικάκη Ελισάβετ

Μαθήτριες της Ε’ τάξης: Γιαννακάκη Αικατερίνη, Χριστοφή Άννα

 https://www.hyltoncastleprimary.org.uk/

Πετώντας πάνω από τις Άλπεις με προορισμό το  Düsseldorf 

Περιμένοντας την πτήση μας για Newcastle στο αεροδρόμιο του Düsseldorf 

 

Πρώτη Ημέρα στο Αγγλικό Σχολείο - Ξενάγηση

Η σχολική μέρα ξεκινάει στις 8:55 και τελειώνει στις 15:10. Οι μαθητές/τριες φορούν στολές διαφορετικού χρώματος ανά δύο τάξεις.

 

Διδάσκονται Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πληροφορική, Ιστορία, Γεωγραφία, Τεχνολογία Σχεδίου, Εικαστικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή.

 

Βιβλιοθήκη σε διάδρομο του σχολείου

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Η αυλή του σχολείου

Ένα τμήμα της αυλής βρίσκεται σε δάσος το οποίο έχει διαμορφωθεί με μονοπάτια.

Το  «σπιτάκι της μάθησης» στεγάζει την μηχανή του χρόνου για το σχέδιό μας

"Europe is Calling- Together we are back in Time"

 

Παρέχεται μεσημεριανό γεύμα το οποίο ετοιμάζεται στο σχολείο επί πληρωμή και δωρεάν σε κάποια παιδιά.


 

Δεύτερη Ημέρα στο Σχολείο

Καλωσόρισμα από την Διευθύντρια του Σχολείου και τον Δήμαρχο της πόλης

Παρουσίαση της εργασίας μας για τον Μ. Αλέξανδρο στη συγκέντρωση του σχολείου.

 

Επίσκεψη στο Hylton Castle,  κάστρο που χτίστηκε το 1400 από τον Sir William Hylton, πλούσιο της εποχής.

Τρίτη Ημέρα- Beamish Museum  (Ένα ανοιχτό μουσείο βικτωριανής εποχής)

Έτοιμοι για μάθημα σε σχολείο Βικτωριανής εποχής με μια αυστηρή δασκάλα

Τα καταφέραμε!!!

Το χωριό Βικτωριανής εποχής

Τα παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τους μαθητές/τριες που τους φιλοξενούν.

Τέταρτη Ημέρα στο Σχολείο με Βικτωριανή εποχή και πειράματα

Πέμπτη Ημέρα – Επίσκεψη στο Discovery Museum στο Newcastle

Μια περιήγηση σε εφευρέσεις και την ιστορία της πόλης του Newcastle

Πειράματα ηλεκτρισμού στο Discovery Museum

Οι εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα σχολεία των χωρών που επισκέφτηκαν το Αγγλικό Σχολείο

 Εντυπώσεις από τις μαθήτριες

«Είχα την ευκαιρία να βιώσω ή να πάρω μια γεύση από την ζωή ενός παιδιού του Δημοτικού σε ένα διαφορετικό σχολείο από το δικό μου, σε μια άλλη χώρα. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη.»  Κάτια Γιαννακάκη

«Πέρασα πολύ ωραία σε όλα τα μέρη που πήγαμε. Μου έκανε εντύπωση η αναπαράσταση της πόλης Βικτωριανής εποχής και το σχολείο. Μου άρεσε πολύ το Discovery Museum. Ήταν μια ευκαιρία που μου δόθηκε από το σχολείο και μια τέλεια εμπειρία.»  Άννα Χριστοφή