ΣΤ' Τάξη

Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας - Η Έκτη τάξη μας αποχαιρέτησε με ένα θεατρικό δρώμενο - Σχολικό Έτος 2021-22

 

Μετά από δύο χρόνια ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών ήρθε επιτέλους η ώρα να εκφραστούμε μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και χορευτικά μέσα από τη γιορτή αποφοίτησης της έκτης.

«Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» 

 Ο ποιητής του Αιγαίου, ο Οδυσσέας Ελύτης, στο σπουδαίο έργο που γράφτηκε το 1971, περιγράφει την πατρίδα µας σε όλες της τις στιγµές. 

Η Ελλάδα που αγωνίζεται κατά τη διάρκεια των αμέτρητων χρόνων της ιστορίας της και πορεύεται μέσα στους αιώνες με νίκες αλλά και με ήττες.

 Κεντρική και κυρίαρχη θέση, στο συγκεκριµένο ποίηµα αλλά γενικά στην ποίηση του Ελύτη, κατέχει, ο ήλιος, σύµβολο φωτός και δικαιοσύνης. 

Αυτός ο ελληνικός, λαµπερός και φωτεινός ήλιος βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν τα προβλήµατά τους µε χαρά και αισιοδοξία.

Ο Ελύτης ζωγραφίζει την Ελλάδα σαν ένα βαπόρι, που άλλοτε ταξιδεύει με ούριο άνεμο κι άλλοτε με φουρτούνα. Το ποίημα μας προσφέρεται σαν σε παραµύθι και µας γεµίζει χαρά, αισιοδοξία και νεανικότητα. Το κείμενο τολμήσαμε και το διανθίσαμε με κομμάτια της Δημοτικής και Έντεχνης μουσικής μας παράδοσης.

Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στ΄ανοιχτά λοιπόν…

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το θεατρικό δρώμενο ακολούθησαν χοροί και τραγούδια στα γαλλικά και γερμανικά.

"Αγάπη": Δρώμενο με αφορμή την Πανελλήνια μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού,  τα δύο τμήματα της Στ΄ τάξης του σχολείου μας ετοίμασαν ένα δρώμενο, το οποίο παρουσιάστηκε στην αυλή του σχολείου. Με την έμπνευση που μας έδωσαν οι ‘’Χαρταετοί’’ του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη  βγήκαμε στην αυλή  κρατώντας ψηλά τους δικούς μας χαρταετούς – πουλιά,  κινούμενοι στο ρυθμό των συνθημάτων μας.

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ»

Υπεύθ. Εκπαιδευτικοί: Κατσιούρα Κατερίνα (ΠΕ08), Καυκιά Βασιλική (ΠΕ70), Μαντάς Κώστας (ΠΕ70).

Εκμάθηση τραγουδιού «Όπου υπάρχει αγάπη», Γιαλένιου Μαρία (ΠΕ79)

Ευχαριστούμε την κ. Γιαλκοβάνη Δήμητρα (ΠΕ06) για την βιντεοσκόπηση της δράσης.

Εύγε σε όλους!

Ηχητικά που ακούγονται: «Χαρταετοί», Μίκης Θεοδωράκης

«Όπου Υπάρχει Αγάπη», Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Μουσική-Στίχοι: Στέφανος Βαρελάς.

Αν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε έναν χαρταετό-πουλί, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο. Οι δικοί μας χαρταετοί είχαν στα φτερά τους γραμμένα συνθήματα κατά της βίας!

Λυσιστράτη του Αριστοφάνη

Στις 13 του Ιούνη η Έκτη τάξη μας αποχαιρέτησε με την παράσταση "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σε διασκευή Στέλλας Ζόμπολα. Ευχόμαστε στα παιδιά καλή και δημιουργική ζωή στα επόμενα βήματά τους!

Η αφίσα και η πρόσκληση της παράστασης είναι δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.

Επιμέλεια Εκδήλωσης: Βράνας Κώστας, Μαντάς Κώστας

Σκηνοθεσία: Χατζημηνιάδου Αναστασία

Μουσική Επιμέλεια: Βράνας Κώστας

Κοστούμια-Σκηνικά: Κατσιούρα Κατερίνα

Διδασκαλία Χορού: Οικονομίδου Στέλλα, Χατζηβασιλείου Ρόη

Διδασκαλία τραγουδιού: Γιαλένιου Μαρία

Επίσκεψη στο Βαφοπούλειο - Πρόγραμμα "Δικαιώματα του παιδιού"

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 καθώς και στις 6 Μαρτίου το ΣΤ2 και το ΣΤ1 αντίστοιχα επισκέφτηκαν το Βαφοπούλειο όπου παρακολούθησαν βιωματικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού από εθελοντές της "Αρσις". 

Στη διαδρομή μας είχαμε και καλή παρέα.....