Γ' Τάξη

ΔΡΑΣΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου η τάξη του Γ2 μετατράπηκε σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής! Γονείς, μαθητές και μαθήτριες χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες ακολούθησαν τις οδηγίες της συνταγής που πρότεινε μαμά ζαχαροπλάστρια και φτιάξαμε όλοι μαζί «Κουλουράκια πορτοκαλιού». Τα υλικά και τα σκεύη είχαν αναλάβει να φέρουν οι γονείς υπό τον συντονισμό της δασκάλας του τμήματος, κας Λαζαρίδου. Σκοπός της δράσης αυτής είναι από τη μια να χαρούν τα παιδιά τη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων στην εκπαιδευτική διαδικασία από την άλλη να επιτύχουμε τη σύνδεση σχολείου – οικογένειας.

Η δράση αυτή έχει διδακτικούς στόχους για τα παιδιά:

-          Στο μάθημα της Γλώσσας: Να ακολουθούν οδηγίες, να χρησιμοποιούν ρήματα που κατευθύνουν σε μια συνταγή, να χρησιμοποιούν λέξεις που δείχνουν τη σωστή σειρά των οδηγιών.

-          Στο μάθημα των Μαθηματικών: Εφαρμογή κλασματικών μονάδων στην καθημερινότητα, υπολογισμοί

Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα και απόλαυσαν αυτή τη μέρα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: Μου άρεσε αυτή η δράση γιατί: «πρώτη φορά μαγειρεύω με τη μαμά μου στο σχολείο», «έγινα για λίγο σεφ», «πρώτη φορά κάναμε κάτι με τους γονείς μας στην τάξη» κ.α.

Στη δράση παραβρέθηκε και ο σχολικός σύμβουλος της περιφέρειάς μας κ. Σιδηρόπουλος.

 

Σχολικό Έτος 2022-23 Υλοποίηση Δράσης "Φροντίζω τον Κελλάριο Όρμο"

Στις 25 Μαΐου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, στις 20 Μαΐου, και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, συμμετείχαμε  ως Γ΄τάξη στη δράση εθελοντικού καθαρισμού, σε τμήμα ακτής του Κελλάριου Όρμου. Η δράση συντονίστηκε από το  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου με θέμα «Φροντίζω τον Κελλάριο Όρμο».

Λίγαλόγιαγιατηνιστορία

 Ο Κελλάριος όρμος βρίσκεται στην ανατολική προκυμαία του Θερμαϊκού, ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής και είναι η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης. Από το 1989 είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Εμείς όμως μόνο αρχαιολογικό χώρο δε συναντήσαμε.  Η εικόνα από μαγευτική, μέσα σε λίγα λεπτά, με μια πιο προσεκτική ματιά μετατράπηκε σε εφιάλτη. Μάντρες με παλιά υλικά, σκουριασμένα σίδερα, μπουκάλια πλαστικά κι ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί. 

Όλος ο όρμος σε μία απόσταση δύο χιλιομέτρων ταυτίζεται με το βυζαντινό λιμένα Κελλάριον.
Ελάχιστοι βέβαια γνωρίζουν το  λιμάνι της αρχαίας Θέρμης (εξ΄ου και το όνομα Θερμαϊκός),  που υπήρξε ορμητήριο του Ξέρξη, πριν ξεκινήσει για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Πόσα χρόνια πάμε πίσω!!

Ο Κελλάριος όρμος έχει συνδεθεί και με μια μαύρη περίοδο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Το 904 μ.Χ. Σαρακηνοί πειρατές με 54 πλοία χρησιμοποίησαν το λιμάνι ως αγκυροβόλιο για να αλώσουν τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, πράγμα το οποίο και κατάφεραν.

Οι Σαρακηνοί έμειναν στην πόλη δέκα ημέρες λεηλατώντας και ψάχνοντας για κρυμμένους θησαυρούς… Επειδή δεν βρήκαν τελικά θησαυρούς πήραν 22.000  αιχμαλώτους τους οποίους οδήγησαν στην Κρήτη κι από κει στα σκλαβοπάζαρα.

Έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση πως βοηθήσαμε έστω και λίγο στον καθαρισμό αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου Όρμου.

     ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το Διαδίκτυο.

 

Επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - 27 Ιανουαρίου 2023

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη μας, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του εκπαιδευτικού προγράμματος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Δέντρα, αγροί, αμπέλια και ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής γάλακτος από τη Γεωργική Σχολή και τις συμπαθείς αγελάδες της Σχολής. Μάθαμε, δημιουργήσαμε δικά μας λογότυπα μπουκαλιών γάλακτος, επισκεφτήκαμε τους στάβλους της Σχολής αλλά και είχαμε τη δυνατότητα  να φτιάξουμε και να απολαύσουμε το δικό μας έδεσμα με γαλατάκι. Ήταν υπέροχα!

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -Σχολ. Έτος 2022-23

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 η Τρίτη τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης , επισκέφτηκε το Μουσείο Κινηματογράφου και γνώρισε από κοντά τη μαγεία του μοναδικού αυτού μέσου της έβδομης τέχνης.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες έπαιξαν και εκπαιδεύτηκαν στο περιεχόμενο της «μαγικής κινηματογραφικής βαλίτσας»  , έμαθαν για τα πρώτα βήματα του σινεμά και έφτιαξαν τη δική τους ταινία στο «πράσινο δωμάτιο».

Επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Μουσείο

Κατά το σχολικό έτος 2021-22 οι μαθητές των Γ1 και Γ2 τμημάτων επισκεφτήκαμε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ένας γλυκός και με πολλές γνώσεις κύριος μας ξενάγησε στο χώρο.

Τα μικρά εκθέματα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο "Στρατιωτικής Στάσης", ξεχωριστού αρχιτεκτονικού στιλ.

Μας εντυπωσίασε το πολυτελές βαγόνι που επισκεφτήκαμε. Καθίσαμε μέσα και νιώσαμε για λίγο σαν να ταξιδεύαμε και εμείς.

Τέλος, στον υπαίθριο χώρο, όλα τα παιδιά οδήγησαν χειροκίνητα δρεζίνες-βαγόνια βάζοντας όλη τη μυική δύναμή τους.

Περάσαμε υπέροχα!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ Γ2 - Σχ. Έτος 2021-22

Τμήματα : Γ2, Δ3

Μονή Βλατάδων : Ένας χώρος που υμνεί το Θεό κι αναδεικνύει την ιστορία.

-          Στις 4 Μαΐου επισκεφτήκαμε τη Μονή Βλατάδων στα πλαίσια του προγράμματος  Φυσικό Περιβάλλον, διατηρώ κι αλλάζω¨

Η κ.Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη του προγράμματος εκ μέρους του Πατριαρχικού ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μας καλωσορίζει με έναν ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο και μέσα σε λίγα λεπτά κερδίζει τα παιδιά αλλά κι εμάς.

Μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο  και μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε την επαφή με το Θεό και τη φύση.

Με αγάπη, γνώση και υπομονή , μεταδίδει στους μαθητές σημαντικές πληροφορίες για τη φύση, τα ζώα και την ιστορία της Μονής. Η διάδραση της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης είναι μοναδική. Τα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτό που τους προσφέρεται και βιώνουν τη ζεστή αγκαλιά της γνώσης και της ανθρωπιάς.

Στο τέλος της ημέρας όλα είπαν τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα. Όπως χαρακτηριστικά είπαν : ήταν μια τέλεια εκδρομή!